Chiller Bakımları

Chiller Nedir? Chiller Sistemi Nasıl Çalışır?

İngilizce chiller olarak adlandırılan ve Türkçeye soğutma sistemleri olarak çevrilen chiller; ısıyı bir kaynaktan alarak başka bir kaynağa transfer eden, enjeksiyon soğutma sistemi olarak adlandırılan sistemlerdir. Kompresör, kondanser, genleşme vanası ve evaporatörden oluşan chiller soğutma sistemleri, kompresörde sıkıştırılan ve ısınan gazın kondanserde soğutulması ile çalışır. Daha sonra genleşme vanasından geçen gazın basıncı dolayısı ile sıcaklığı düşer ve sıvılaşır. Evaporatörden geçerken soğutulmak istenen sıvının üzerinden ısıyı alır alçak basınçta gaz olarak kompresöre gelir, yeniden sıkıştırılır. Çalışma sistemi bu şekilde devam eder.

Chiller sistemi;

  • Su soğutmalı chiller
  • Hava soğutmalı chiller olarak 2’ye ayrılır.

Bunun dışında heat pump chiller, 4 borulu chiller, free cooling chiller sistemleri de kullanılmaktadır. Chiller sistemi nasıl çalışır sorusuna cevap vermek için soğutma gruplarını ayrı ayrı incelemek gerekir.

Hava Soğutmalı Chiller

Chiller soğutma sistemleri farklı özelliklerine göre gruplandırılır. En büyük ayrım ise ısı kaynağının ne olduğudur. Eğer ısı havaya atılıyorsa hava kaynaklı soğutma grubu, suya atılıyorsa su kaynaklı soğutma grubu olarak adlandırılır. Hava soğutmalı chiller sistemleri, chiller içerisindeki soğutucu gazın, evaporatör ve kompresör üzerinden kazandığı enerjisinin hava soğutmalı bataryalar üzerinde atması şeklinde çalışır.

Kompresörde sıkıştırılmış ve yüksek sıcaklıkta gaz halindeki soğutucu akışkan kondansere gönderilir. Fanlar yardımı ile batarya yüzeyinde hava akışı sağlanarak ısı transferi gerçekleşir. Gaz üzerindeki ısının havaya iletilmesiyle soğutma tamamlanır.


Su Soğutmalı Chiller

Su soğutmalı chiller soğutma sistemleri, hava soğutmalı chiller çalışma mantığından farklı olarak kondenser devresindeki sıcak gazı su ile soğutur. Gazın soğutulması için hava soğutmalı bataryalar yerine su kullanan shell & tube veya plakalı tip ısı değiştiriciler kullanılır.

Chiller nasıl çalışır diyenler için su soğutmalı chiller sistemlerinde kondenser içerisinde dolaştırılacak olan soğutma suyunun temini sırasında su kaynağı ihtiyacının olduğunu belirtmek gerekir. Su kaynakları; akarsu, deniz, soğutma kulesi veya standart su hattı olabilir. Su soğutmalı chiller sistemlerinde genel olarak sistemin yerleştirilecek alanın kısıtlılığı, enerji maliyetlerinin önemli ama su maliyetlerinin düşük olduğu yerlerde kullanılır.

Su soğutmalı chiller modelleri, iç mekanlarda da çalışabilme özelliğine sahip olduğu için soğutma istenen bölgeye en yakın şekilde konumlandırılmak istendiğinde de ideal çözüm sağlamaktadır. Deniz üstü araçlarının iklimlendirilmesi için de su soğutmalı chiller sistemleri kullanılabilir.

Chiller nasıl çalışır diyenler için son olarak su soğutmalı chiller sistemlerinin cihaz hacmini minimize ettiği için benzer kapasitedeki chiller cihazına nazaran %65 daha küçük hacim sağladığını belirtmek gerekir. Aynı zamanda kompresör çalışma performansındaki yükselme sebebi ile daha düşük elektrik tüketimi yapar ve yüksek performans sağlar.

Chiller soğutma grupları; endüstriyel üretim tesisleri başta olmak üzere, gıda ve ilaç sanayi, plastik üretim tesisleri, kozmetik imalat tesisleri, soğuk hava depoları, oteller ve hastanelerde kullanılmaktadır. Ancak her kullanım alanına uygun chiller projesi özel olarak hazırlanmalıdır.


Chiller Bakımı

Chiller sistemleri kullanıcılar tarafından çok önem arz eden cihazlardır. Hem kullanım gerekliliği hem de arızalandığında oluşan yüksek maliyeti sebebiyle bu durumların önüne geçmek için bu cihazlara yıllık periyodik bakım programları uygulanması gereklidir. Kapsamlı yapılmış bakımlar cihazınızın ömrünü uzatacağı gibi cihazınızın oluşturacağı verimi de arttıracaktır. Bu tip cihazlar asla uzun süre bakımsız bırakılmamalıdır. Parça ve oluşacak bir arıza çok yüksek maliyetlere sebep olacaktır. Tarafımızca uygulanacak bakım işlemleri yedek parça tedariği ve onarımı cihazlarınızın kalite bir şekilde verimi artıracaktır.

Chiller cihazları ve ekipmanları bakım onarımı

» Chiller cihazlarına ait Elektrik Panoları ve pano içerisindeki güç ve kumanda elemanlarının bakım onarımı
» Chiller cihazlarına ait otomatik kumanda elemenlarının bakım ve kalibreleri
» Chiller cihazlarına ait kondanserlerin basınçlı su ile temizliği
» Kompressörlerin ve fanların elektrik motorları ve klemens bağlantı noktalarının bakımları
» Fan yataklarının ve rulmanlarının bakımı
» Eşanjör bakımı
» Tesisatların sistemlerinin ve üzerine ekipmanların kontrolleri
» Tesisata ait sızdırmazlık kontrolleri ve kaçakların giderilmesi
» Saha kontrol elemanlarının kontrolü ve bakımı(termostatlar,fark basınç sensörleri,3 veya 2 yollu vana ve motorları,damper motorları,vav,cav gibi debi ayar üniteleri,frekans konvertörleri)
» PLC kontrollü sistemlerin bakım ve kontrolü
» Var ise Bilgisayar yazılımının kontrolü

Hemen Ara
Whatsapp